Књажевачка гимназија

основана 1871. године

Светски дан шума

Spread the love

Као школа која одговорно брине о екологији, животној средини и здрављу својих ученика и запослених, Књажевачка гимназија, у оквиру Пројекта Обогаценог једносменског рада, прикључила се обележавању 21. марта, који се још од 1971. године обележава као Светски дан шума.
Најпре је група ученика и професора походила четинарску шуму на брду Јевик, у којој смо, нажалост, затекли немилу сцену упаљене ватре. Овде је професорка биологије Ана Савев подсетила да су шуме драгоцени природни ресурс, чија се површина у последњих пола века веома смањила, јер човек својим чињењем често угрожава опстанак шума, као стабилизатора климе, у шта смо се и сами уверили. Због свог значаја назване су и ”плућа наше планете”.
Потом смо се упутили на плато испред Дома културе, где је Покрет горана организовао промоцију поводом шездесет година свог постојања. Активиста Младен Радивојевић поделио је школама саднице цвећа и четинара и још једном истакао значај екологије и заштите животне средине.
Дрво се може одсећи за десетак минута, док је за његов раст потребно преко сто година. Надамо се да ће наредне године донети повећану еколошку свест младих, чему је служила и данашња акција.

Светски дан шума

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top