Књажевачка гимназија

основана 1871. године

О школи

Spread the love

ЛИЧНА КАРТА ГИМНАЗИЈЕ

Основана је далеке 1871. године и за 141 годину свога постојања, она је симбол духовности, исходиште знања и расадник интелектуалних потенцијала. Од њеног постанка до данас гимназију је завршило преко 9000 матураната.

Књажевачка гимназија тренутно има 260 ученика у четири гимназијска разреда природно-математичког, друштвено-језичког и општег смера. Наставу изводи високо стручни образовни кадар чији се рад перманентно осведочује високим процентом пролазности свршених матураната на свим факултетима  у Републици.

У свим друштвено-економским, културним приликама и неприликама, Гимназија је умела да негује креативне генерације ученика и до сада је дала неколико стотина врхунских научника, уметника,  књижевника, спортиста.

Поводом 125 година свог постојања, Књажевачка гимназија штампала је монографију “125 година Гимназије у Књажевцу” коју је приредио Драган Ивановић, некадашњи ученик Гимназије, уз несебичну помоћ великог броја бивших гимназијалаца – ентузијаста, а 2007. године штампана је капитална публикација”Књажевачка гимназија у свету наука” аутора мр Витомира Стевановића, бившег ученика, професора и директора Књажевачке гимназије.

Монографске забелешке нам поручују да је један од најпречих послова књажевачких професора био и остао како да сачувају и унапреде своју школу – Гимназију.

МИСИЈА

Високи домети у образовно-васпитном раду који омогућавају свестрани лични развој ученика и успешан наставак даљег школовања у складу са очекивањима ученика, наставника и родитеља.

ВИЗИЈА

Модерна елитна школа са високим нивоом аспирација наставника и ученика који негују свој национални идентитет у оквиру универзалних вредности цивилизацијског друштва и стварају могућности за партнерски однос у комуникацији са развијеним светом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top