Књажевачка гимназија

основана 1871. године

Енглески језик

Spread the love

Поред редовне наставе која се у нашој Гимназији одвија по најсавременијим и светски познатим уџбеницима, деценијама уназад успешно ради и секција за енглески језик.

Како би се енглески језик приближио ученицима и како би се мотивисали да уче што боље, још од деведесетих година проф.енглеског језика Каролина Митић,  у оквиру секције, организује низ догађаја.

Године 1994. се по први пут у нашој вароши организује маскенбал и постаје права атракција, не само у школи, већ у граду. Биле су то игранке на којима се слушала добра,стара забавна музика, пуно забавних игара на енглеском језику и ,наравно, пуно љубави.

Исте године, чланови секције за енглески језик долазе на идеју да направе концерт америчке кантри музике. Концерт је био изведен у великој сали Дома културе пред бројном публиком. Гости вечери били су из Ниша, државни прваци у латиноамеричким играма. Овакве манифестације показале су се изванредно забавним, али и едукативним. Показатељ успешнности оваквих ваннаставних активности био је све већи број ученика код којих је расло интересовање за енглески језик и који се опредељивао за студије англистике.

Године 1995. „Битлси“ бивају следећи изазов за наше музикалне, креативне гимназијалце. Данима се напорно радило, без савремене технике, вођени искључиво ентузијазмом и љубављу, да би се на великој сцени Дома културе, пред поново препуном салом, извео концерт под називом  Let it be. Огромни аплаузи и овације окуражили су младе људе да овај концерт понове и пред нишком публиком, у тадашњем биоскопу “Парк”.

Вредни, талентовани и креативни, чланови секције за енглески језик задавали су себи све озбиљније циљеве и били пионири у многим подухватима за то време. Године 1998, на иницијативу ученика тадашњег трећег разреда и захваљујући искључиво њиховој машти и љубави према енглеском језику и глуми, наши гимназијалци пишу  и оригиналну представу на енглеском језику “Ах,то венчање!” Била је то прва представа у Србији, у то време, написана од стране ђака. О томе сведоче дивне похвале изнесене у Просветном прегледу. Представа је те исте године била изведена и пред зајечарском публиком. Због своје оригиналности, а и због едукативног карактера, ову представу изводе на сваких пет година неки нови клинци.

Наредних година, уз маскенбал који постаје традиција, чланови секције припремају  и изводе скечеве, активно учествују у многим школским дешавањима и сарађују са осталим секцијама. Неколико пута изведени скечеви били су “Actually” и  “Fire station“.  

Године 2015. организује се представа “Авонски Бард”, која нас подсећа на великог Шекспира. Ова представа урађена је у сарадњи са проф.Мајом Ђорђевић  и покојним проф. Драганом Јовановићем.

Секција за енглески језик је део сваког обележавања Дана језика, велике представе „Сан летње ноћи“ и колажних програма попут „Шарене школске приче“, „Чезнем да ти кажем“, That wonderful world“…

Такмичења из енглеског језика су посебан сегмент у оквиру рада секција, а успеси и пласмани небројени.

Професорке енглеског језика су Каролина Митић и Маја Ђорђевић

Scroll to top