Књажевачка гимназија

основана 1871. године

CanSat и ракетна секција

Spread the love

CanSat је мали аналогни сателит чије су све компоненте смештене у лименку. Он омогућава да ученици на занимљив начин стекну основна знања из свемирског инжењеринга приликом дизајнирања и израде самог сателита, али и електронских компоненти корисног товара. Лансира се ракетом, а затим спушта полако падобраном, приликом чега спроводи своју мисију (нпр. мери ваздушни притисак и температуру и шаље податке пријемнику). Учење свемирског инжењеринга базираног на оваквом концепту омогућава иновативним ђацима да кроз конкретан пројекат стекну практична искуства за период од једне школске године.

Сваке године организују се CanSat национална и међународна такмичења широм света, на којима се ђаци такмиче у дизајну, изради и мисијама које дефинишу организатори. Школске 2019/20. године по први пут је организовано национално такмичење у нашој земљи, на коме је екипа Књажевачке гимназије забележила победу у конкуренцији средњих школа. Имена чланова екипе (Душан Дамјановић, капитен, Илија Стефановић, Анастасија Михајловић, Матеја Михајловић, Филип Зорић, Младен Живковић и Душан Цветковић), као и њиховог ментора, професора физике Милијана Срејића, заувек ће остати записана као пионира развоја свемирског инжењеринга у Србији, а победнички пехар ће дуго година красити полице наше школе.

Неке од предности образовања базираног на CanSat концепту су:

  • Укључивање ђака у технологију и инжењеринг као практични додатак осталим предметима које изучавају (физика, математика, рачунарство и информатика…);
  • Ђаци стичу искуство комплетног процеса (дизајн, израда, тестирање, лансирање и анализа података);
  • Једноставно и јефтино спровођење експеримената са ракетом;
  • Методе учења могу бити прилагођене потребама и способностима ђака;
  • Ђаци су у могућности да анализирају разлоге успеха или неуспеха мисије након спуштања сателита на земљу.
Scroll to top