Књажевачка гимназија

основана 1871. године

Драмска секција

Spread the love

Драмско-рецитаторска секција постоји и ради у оквиру предмета српски језик и књижевност и њоме руководе професори српског језика. Циљ секције је да негује уметност, лепу реч , али и да кроз бројне активности и програме презентује ученичке таленте, креативност и развија њихово интересовање за глуму, рецитовање, казивање… Састав секције је променљив, а нови чланови су увек добродошли. Кроз своје вишедеценијско постојање, драмска секција је припремила и реализовала бројне представе и уметничке програме. Константни датуми чије обележавање секција припрема јесу Дан школе, Дан језика, Дан Св. Саве, а неретко се, током школске године, укаже прилика за обележавање још неког значајног догађаја. Драмско-рецитаторска секција Књажевачке гимназије се радо одазива и на позиве за учествовање у програмима које организују друге установе у нашем граду: Дом културе, Народна библиотека Његош, Завичајни музеј, Удружење „Извор“, остале образовне установе… У оквиру популарне међупредметне повезаности, професори српског језика програме често припремају у сарадњи са секцијама за стране језике, информатичке секције и професорима који их воде, а продукти тога су  мултијезични програми реализовани као спој глуме, рецитовања, музике, плеса, ликовног и костимографског стваралаштва. Сви културно-уметнички садржаји наше школе су едукативно-забавног карактера. 

Најзначајнија остварења ове секције последњих година су: “Шарена школска прича”- забавни колаж-програм, “Пут кроз комедију”- преглед најзначајнијих српских комедиографа и њихових дела, Шекспиров “Сан летње ноћи”- велико остварење које је умногоме превазишло границе аматерског и на републичкој смотри средњошколских драмских секција осваја прву награду за сценографију, костимографију и главну мушку улогу, Стеријина “Зла жена” (маестрално урађена представа, са шест изузетних глумачких талената, која је публику насмејала до суза) и “Покондирена тиква”, “Чезнем да ти кажем” и “What a wonderful world”- уметничко-сентиментални, али, уједно, и едукативни програми који кроз стихове, музику и плес представљају уметност и културу других земаља, аутентичним приказом на страним језицима, неколико светосавских академија…

Сви програми иза којих стоје уметничке секције наше школе су дуго, пажљиво и темељно припремане, на општу радост и понос и ученика и професора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top