Књажевачка гимназија

основана 1871. године

Андромеда

Spread the love

Астрономско удружење „Андромеда“ основано је 9. 12. 2003. године у Књажевцу, дугo као једино у источној Србији. Идеју о оснивању дао је Милан Јевтовић, тадашњи професор физике и астрономије у нашој школи, који је био и први председник удружења.

Постоји обичај који налаже да астрономска друштва, удружења и организације добијају имена по првом небеском телу, галаксији, сазвежђу и сл. које угледају. Галаксија Андромеда била је прва која је угледана, тако да Друштво носи њено име.

Данашњи председник удружења је професор рачунарства и информатике и љубитељ астрономије Миљан Г. Јеремић, и то од 2010. године. Друштво има око 350 регистрованих чланова и још много нерегистрованих посматрача који редовно долазе на организована посматрања и предавања. Окупља грађане Књажевца и ученике књажевачких основних и средњих школа, заинтересоване за астрономију. Основни циљ је популаризација астрономије. Удружење поседује два телескопа и један обртни мотор.

У сарадњи са Астрономском друштвом „Руђер Бошковић“, удружење је 2004. године организовало летњу астрономску школу астрономије на Бабином зубу, врху на Старој планини, где је учествовало више од 70 људи широм Србије.

До сада је самостално организовано десет јесењих и девет пролећних школа астрономије, квизове о Николи Тесли и Милутину Миланковићу и школу фотографије. Прва јесења школа астрономије била је посвећена планетама, трајала је девет недеља и било је девет предавача (свако од њих посветио се једној планети Сунчевог система). Школа фотографије организована је између прве две јесење школе и предавачи су били радници фотографске радње „Фото ЗооМ“ и професори „Књажевачке гимназије“. Друга јесења школа астрономије била је посвећена Светској години физике. Предавачи су били чланови удружења, гости са ПМФ – Ниш, стручњаци из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, Института за физику, Опсерваторије „Звездара“, али и ученици „Књажевачке гимназије“. Трећа је била у пролеће и посвећена је Николи Тесли, поводом 150 година од његовог рођења. У оквиру ове школе организован је и квиз посвећен овом великом српком научнику. У квизу су се такмичиле школе из Зајечара, Сокобање, Бољевца и Књажевца. Треће јесења школа је организована у јесен 2006. и предавачи су били чланови удружења. Касније, како је удружење постајало све популарније, у околини су се организовале јесење и пролећне школе са предавачима са нишког и београдског универзитета и из Астрономских опсерваторија. Посебно треба истаћи квизове који су били одржани у част наших великана Тесле и Миланковића, и који су окупили много школа из региона, чак и школу из Бачке Паланке.  Превасходни циљ удружења је био популаризација посматрања астрономских појава на небу, али последњих година, услед недостатка адекватне опреме, посматрања, нажалост, нису честа.

А.У. “Андромеда” остварује сарадњу са сличним организацијама и другим организацијама које могу да допринесу остваривању циљева удружења. “Андромеда”, сама или са другим организацијама, реализује саветовања, семинаре и друге стручне скупове, као и презентације, промоције и друге облике представљања своје делатности. Удружење објављује, у складу са законом, књиге, часописе, стручне публикације и користи друга средства информисања јавности о свом раду.

Сајт астрономског удружења се налази на следећем линку.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top