Књажевачка гимназија

основана 1871. године

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Spread the love


Зашто је вода битна за човека?
Вода је најважнији макронутријент у нашем телу. Неопходна је за низ виталних функција. Колико је вода битна, говори чињеница да човек може преживети максимално 4 дана без ње, док бисмо без хране могли да преживимо чак и неколико недеља. Да ли сте знали да је просечна дневна потрошња воде у нашој регији 140-150 литара по глави становника, од чега само 2% у просеку користимо за кување и пиће. Редовним уношењем воде у организам, обезбеђујемо нормално функционисање нашег кардиоваскуларног система и бубрега. Све хемијске реакције које се у нашем телу одвијају, захтевају присуство воде. Вода има главну улогу у регулацији телесне температуре. Да ли сте знали да око 60% телесне тежине одраслог човека чини управо вода? Дневно губимо у просеку 2.5 литара воде из организма. Свакодневно би требало уносити онолико воде колико током дана изгубимо. Притом, треба знати да одређену количину воде уносимо и конзумацијом одређене хране. У складу са тим, сматра се да би наш дневни минимални унос требало да буде 1.5 – 2 литра воде.
Бринући о себи, сопственм здрављу, другима и природи која нас окружује, сваког 22. марта облежавамо дан посвећен чаробном молекулу који нас одржава у животу.
Тема овогодишњег Светског дана вода је вредновање воде. Данас је вода под великом опасношћу од све већег броја становништва, већих захтева индустрије и пољопривреде и услед погоршања утицаја климатских промена.
Вода има комплексну и огромну вредност за сва жива бића, за општу добробит и за локално окружење, па се зато и ми као школа укључујемо у подизање свести о значају и вредности воде, и то не само данас, него и сваког дана и у свакој прилици.
Тамара Миленковић 3/1 и Тим обогаћеног једносменског рада

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top