Књажевачка гимназија

основана 1871. године

Школска слава – Свети Сава

Spread the love

Прослављена школска слава – Свети Сава

Школска слава – Свети Сава обележен је у Књажевачкој гимназији. Најпре је у Цркви Светог Ђорђа, након литургије пресечен колач. Овогодишњи колачар била је професорка биологије Ана Савев, које је колач предала Сузани Никодијевић. Потом је у школи организован пригодан програм. Хор Књажевачке гимназије ”Гиммус”, којим руководи професорка Јулијана Милосављевић, отпевао је ”Химну Светом Сави” и најпознатију песму о Светом Сави, ону Војислава Илића. Ученици су рецитовали песме које су о утемељивачу српске цркве и школе писали највеће поете: Јован Дучић, Милан Ракић, Десанка Максимовић, Васко Попа, Матија Бећковић, Војислав Илић Млађи и Сима Пандуровић.

Програм је пратила изложба ликовних радова, портрета Светог Саве (које је одабрала професорка ликовне културе Марија Андрејевић), а присутним ученицима Књажевачке гимназије и запосленима обратили су се вероучитељ отац Милан Милосављевић и професор српског језика Бојан Ристић.

Уследила је мала закуска, а у раним поподневним сатима у Завичајном музеју уручене су награде победницима 32. Дечијег ликовног салона ”Свети Сава”. Поносни смо што су све три награде у конкуренцији средњошколаца припале ученицама Књажевачке гимназије: Сари Мирковић, 3-3, Искри Ђорђевић, 2-2 и Софији Жигић, 1-2.

Представници школе присуствовали су и Светосавској академији, а у вечерњим сатима одржан је традиционални Светосавски бал.

Поносни смо на своју историју, те чувајући прошлост, негујемо и градимо лепшу будућност. Слављење школске славе – Светога Саве, једна је лепа традиција, која се наставља и траје (уз полувековни порекид) од самог оснивања Књажевачке гимназије, више од век и по. Тако ће, верујемо, и остати.

Школска слава – Свети Сава
Scroll to top