Књажевачка гимназија

основана 1871. године

Српска олимпијада филозофије – СОФија

Spread the love

”Српска олимпијада филозофије – СОФија” оригиналан је и врло креативно осмишљен назив Републичког такмичења из филозофије, које је у суботу 18. марта 2023. године одржано у Пожаревцу.

Наравно, овај назив није случајан, јер је реч о међународном такмичењу, које је осмислио Иван Колев, професор Универзитета у Софији. ”СОФија” се одржава под покровитељством Међународне асоцијације филозофских друштава, током времена број земаља-учесница се повећавао, тако да данас на Филозофској олимпијади учествује четрдесетак земаља из целог света. Међу њима је и Србија, а организатор је Пожаревачка гимназија, уз подршку Српског филозофског друштва.

Међу ученицима из чак 49 школа био је и књажевачки гимназијалац Жељко Милутиновић, 4-2, чији је ментор професорка филозофије Наташа Петковић. Такмичење обухвата писање есеја на енглеском језику на задату тему, а седам најбољих ушло је у други круг у коме се радови рангирају и додељују три прва места. Иако Жељко није изборио пласман међу седам најуспешнијих радова, само учешће на овако угледном, масовном и захтевном такмичењу велики је успех.

Српска олимпијада филозофије – СОФија
Scroll to top