Књажевачка гимназија

Андромеда

Астрономско удружење „Андромеда“ основано је 9. 12. 2003. године у Књажевцу, и за сада је једино у источној Србији. Идеју о оснивању дао је Милан Јевтовић, професор физике и астрономије који је био и први председник удружења.

Постоји обичај који налаже да астрономска друштва, удружења и организације добијају имена по првом небеском телу, галаксији, сазвежђу и сл. које угледају. Галаксија Андромеда била је прва која је угледана, тако да друштво носи баш овакво име.

Данашњи председник удружења је професор физике и астрономије Милијан Срејић, а од 2010. године удружење води професор информатике и љубитељ астрономије Миљан Г. Јеремић. Друштво има око 350 регистрованих чланова и још много нерегистрованих посматрача који редовно долазе на организована посматрања и предавања. Окупља грађане Књажевца и ученике књажевачких основних и средњих школа, заинтересоване за астрономију. Основни циљ је популаризација астрономије. Удружење поседује два телескопа и један обртни мотор.

У сарадњи са Астрономском друштвом „Руђер Бошковић“, удружење је 2004. године организовало летњу астрономску школу астрономије на Бабином зубу, врху на старој планини, где је учествовало више од 70 људи широм Србије.

До сада је самостално организовано три јесење и једну пролећну школу астрономије, квиз о Николи Тесли и школу фотографије. Прва јесења школа астрономије била је посвећена планетама, трајала је девет недеља и било је девет предавача (свако од њих посветио се једној планети СС). Школа фотографије организована је између прве две јесење школе и предавачи су били радници фотографске радње „Фото ЗооМ“ и професори „Књажевачке гимназије“. Друга јесења школа астрономије била је посвећена Светској години физике. Предавачи су били чланови удружења, гости са ПМФ – Ниш, стручњаци из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, Института за физику, Опсерваторије „Звездара“, али и ученици „Књажевачке гимназије“. Трећа је била у пролеће и посвећена је Николи Тесли, поводом 150 година од његовог рођења. У оквиру ове школе организован је и квиз посвећен овом великом српком научнику. У квизу су се такмичиле школе из Зајечара, Сокобање, Бољевца и Књажевца. Треће јесења школа је организована у јесен 2006. и предавачи су били чланови удружења…

А.У. “Андромеда” остварује сарадњу са сличним организацијама и другим организацијама које могу да допринесу остваривању циљева удружења. “Андромеда” сама или са другим организацијама организује саветовања, семинаре и друге стручне скупове, као и презентације, промоције и друге облике представљања своје делатности како у земљи тако и у иностранству. Удружење објављује, у складу са законом, књиге, часописе, стручне публикације и користи друга средства информисаности јавности о свом раду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх