Књажевачка гимназија http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs основана 1871 године Thu, 22 Jun 2017 09:20:32 +0000 sr-RS hourly 1 Metropolitan talenti http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/metropolitan-talenti/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/metropolitan-talenti/#respond Fri, 07 Apr 2017 18:54:14 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1656 Dragi učenici i profesori,

Ostalo je još dva dana za prijave za takmičenje Metropolitan talenti gde učenici mogu osvojiti četvorogodišnje školovanje na Univerzitetu Metropolitan, kao i nagradno putovanje. Bila bih Vam jako zahvalna ukoliko biste još jednom učenicima lično prosledili informaciju, ali i postavili na sajt ili FB stranu škole.

U pitanju je takmičenje Metropolitan talenti gde se učenicima pruža prilika da iskažu svoju kreativnost u oblastima: informacione tehnologije, menadžment ili dizajn. Kako je za Vas najinteresantniji IT deo i u toj oblasti najbolje poznajete svoje učenike, ovde ću Vam dati više informacija o tom segmentu takmičenja, a svakako na linku možete naći i informacije vezane za druge dve oblasti.

Informacione tehnologije

Zadatak: Izradite aplikaciju napisanu u programskom jeziku po vašem izboru, na neku od zadatih tema (npr. aplikacija koja je društveno korisna, obrazovna ili biznis aplikacija) ili na temu koju vi izaberete. Aplikaciju i programski kod predstavite kroz PowerPoint prezentaciju, a stručni žiri će oceniti inovativnost aplikacije, kao i kvalitet realizacije i tehničkog razumevanja.

Računarske igre

Zadatak: kreirajte video igru po vašem izboru. Možete da koristite alate i programske jezike koji vam najviše odgovaraju, a niste ograničeni ni temom. Imate potpunu slobodu da izaberete kakva će to igra biti, a našem žiriju ćete prezentovati osmišljen scenario i koncept.

Na sledećem linku možete naći više informacija o takmičenju, kao i prijavu za učešće, a to je takođe i link koji bih Vas zamolila da podelite na društvenim mrežama i sa zainteresovanim učenicima.
http://www.metropolitan.ac.rs/stipend…/metropolitan-talenti/

Hvala!

]]> http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/metropolitan-talenti/feed/ 0 Фестивал науке у Нишу http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/festival-nauke-u-nisu-2/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/festival-nauke-u-nisu-2/#respond Fri, 07 Apr 2017 18:51:54 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1653 Ученици Књажевачке гимназије посетили су фестивал науке „Наук није баук“ који је одржан на Електронском факултету у Нишу.

 

 

 

]]>
http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/festival-nauke-u-nisu-2/feed/ 0
Деветоро информатичара http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/devetoro-informaticara/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/devetoro-informaticara/#respond Fri, 07 Apr 2017 18:45:31 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1650 RAF CHALLENGE 2017
Финале деветог информатичког такмичења за ученике средњих школа „RAF Challenge 2017“, које организују Друштво математичара Србије и Рачунарски факултет из Београда одржано је на Рачунарском факултету.
Ученици су се такмичили у три категорије, а пристигло је преко 100 радова. На финале такмичења позвано је 37 средњошколаца из Србије, а најбољи су данас освојили вредне награде.
Школе које су мотивисале ученике да се пријаве у великом броју на RAF Challenge награђене су комплетима компјутерске литературе, а међу њима и прва која је пријавила највише ученика и која је имала највише представника у Београду је наша Књажевачка гимназија.

]]> http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/devetoro-informaticara/feed/ 0 Веселин на скијама http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/veselin-na-skijama/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/veselin-na-skijama/#respond Fri, 07 Apr 2017 18:42:51 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1647 Веселин Златковић је наставио са освајањем нових мадаља на такмичењима у својој категорији. Неколико медаља и диплома у завршном делу сезоне погледајте у наставку приче

 

 

 

]]>
http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/veselin-na-skijama/feed/ 0
Светски дан воде http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/svetski-dan-vode/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/svetski-dan-vode/#respond Fri, 07 Apr 2017 18:31:08 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1638 Чланови еколошке секције ЕКО-ГИМ су и ове године облежили Светски дан воде.

 

 

 

]]>
http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/svetski-dan-vode/feed/ 0
Такмичење страних језика http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/takmicenje-stranih-jezika/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/takmicenje-stranih-jezika/#respond Tue, 21 Mar 2017 09:48:50 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1629 Књажевачки гимназијалци поново бриљирали у познавању страних језика!

На окружном такмичењу, одрзаном у Књажевачкој гимназији, сви наши кандидати који су учествовали, освојили су прва три места и тиме се пласирали на Републичко такмичење.
Марко Михајловић- немацки језик, 1 место, Лидија Милојић, ментор.
Ивана Вушковић, 2.место и најбоље пласирана из енглеског језика, Каролина Митић, ментор.
Сара Софтић, 3.место. Маја Ђорђевић, ментор.
Честитамо матурантима на изузетним резултатима и стопостотном учинку!

 

]]> http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/takmicenje-stranih-jezika/feed/ 0 10 година информатичког друштва http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/10-godina-informatickog-drustva/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/10-godina-informatickog-drustva/#respond Sat, 11 Mar 2017 17:35:56 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1618 logo_infoWAREИнформатичко друштво infoWARE је у току прошле недеље обележило 10 година постојања и рада у оквиру Књажевачке гимназије. Група младих ентузијаста је у току те 2006/07 године дошла на идеју да се оснује и друштво за информатику по угледу на Андромеду, па су тог 7. марта 2007. године званично почело са радом. За ових десет година година је одржано 9 пролећних школа информатике са различитим темама и не само за наше ђаке веће и за љубитеље нових ИТ технологија. Друштво сада броји преко 350 чланова. У оквиру обележавања ових 10 година рада предавање ће одржати и професор информатике групе предмета Милан Гоцић, који држи предавања и на Европским универзитетима и који жели да одржи предавање и у Књажевцу у оквиру сарадње друштва са Регионалним центром за стручно усавршавање у Књажевцу.

У почетку је друштво било и најактивније с обзиром да су чланови посећивали скупове које је организовао Microsoft у Београду и осталим градовима у Србији, као и Електронски факултет у Нишу, затим Факултет за менаџмент у Зајечару, где је тада било представљен нови оперативни систем Windows Vista и Office 2007. Захваљујући том нашем удружењу имали смо прилике да добијемо бесплатно верзије поменутих програма које смо у том периоду и користили у настави.

Теме проћених школа информатике од 2008. године биле су јако шаролике јер је било речи о трендовима технологија у свету, затим стандардима рачунарства и информатике у свету, па и о базама података, обради слика, почецима рада у Моодле систему за електронско учење које се тада појављивало у Србији, креирању статичких и динамичких Интернет страница и многих других појмова. Сваке године је организовано минимум 6 предавања, а захваљујући друштву и његовим члановима који нису били само професори Књажевачке гимназије, ђацима који су се такмичили на многим такмичењима омогућена је и припремна настава и праћање рада самих ученика.

Један од најбољих показатеља нашег постојања и рада је и то да смо у марту 2010. године једини из источне Србије поред Техничког факултета у Бору добили организацију Светске акције о повећању информатичких компетенција путем ЕЦДЛ стандарда, па је тако 12 наших чланова који су се припремали у оквиру пролећне школе информатике, прошло барем 4 од укупно 7 модула у оквиру програма.

Друштво је успоставило сарадњу са многим факултетима у Србији, превасходно из Ниша и околних места, али и са организацијама какви су Microsoft, ORACLE, JISA, ECDL, CISCO и многи други из информатичког света.

За првог Председника друштва постављен је тада Милош Ранђеловић, сада јако успешан информатичар који живи на Новом Зеланду и који ради за јако велику фирму у светским оквирима. Друштвом сада руководи професор рачунарства и информатике Миљан Г. Јеремић.

Захваљујући постојању друштва успели смо да подигнемо свест многих ученика који данас студирају информатику и који су увидели значај ИТ технологија у животу, тако да имамо за ових 10 година постојања преко 50 младих људи који су кренули у истраживање информатичких дисциплина.

 

 

 

]]>
http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/10-godina-informatickog-drustva/feed/ 0
Матејини успеси на скијама http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/matejini-uspesi-na-skijama/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/matejini-uspesi-na-skijama/#respond Sat, 11 Mar 2017 17:05:52 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1615 У сезони 2016/17 наш ученик другог разреда Матеја Минић постигао је следеће резултате у скијашким дисциплинама:

  1. Државни првак у слалому
  2. Победник Алпског купа у слалому
  3. Победник Алпског купа у велеслалому
  4. Свеукупни победник Алпског купа Србије

На основу резултата у сезони 2016/17 исшунио је критеријум Олимпијског комитета Србије за наступ на Европским олимпијским играма младих у Турској.

На недавно одржаном такмичењу где су учествовале све најјаче нације света освојио је 21. место у слалому, што представља 10. Време у свом годишту које се такмичи.

У овој сезони је остварио пласмане на основу којих је освојио 68 бодо у дисциплини слалом, при чему је критеријум Скијашког савеза Србије за 2000. годиште да резултат испод 100 бодова буде за улазак у репрезентативни састав, је је циљ да такмичари иамју што мање бодова.

Матеји желимо и даље пуно успеха.

]]> http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/matejini-uspesi-na-skijama/feed/ 0 Србисти на општинском http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/opstinsko-takmicenje-iz-srpskog-jezika/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/opstinsko-takmicenje-iz-srpskog-jezika/#respond Tue, 07 Mar 2017 16:11:28 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1609 Овогодишњи представници наше општине на окружном такмичењу из српског језика биће ученици Књажевачке гимназије. Након одржаног општинског такмичења, у недељу, 5. марта, за следећи ново такмичењапласирали су се: Мартина Станојевић 2/3, Андјелија арандјеловић 2/3, Стефан Алексић 3/1, Кристина Станојевић 3/1, Дуња Бизјак 3/1 Марко Милисављевић 3/2 и Силвија Савић 4/2. Директну прходност има ученица Александра Риситћ, на основу прошлогодишњег учешћа на Републичком такмичењу. Ученике су припремали професори српског језика наше школе.

]]> http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/opstinsko-takmicenje-iz-srpskog-jezika/feed/ 0 Енглези на такмичењу HIPPO http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/englezi-na-takmicenju-hippo/ http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/englezi-na-takmicenju-hippo/#respond Sat, 04 Mar 2017 21:44:10 +0000 http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/?p=1604 У суботу, 4.марта, по традицији, и ученици Књажевачке гимназије узели су учешће на међународном такмичењу из енглеског језика ‘HIPPO’. Очекујемо пласман у полуфинале!

]]> http://knjazevacka-gimnazija.edu.rs/englezi-na-takmicenju-hippo/feed/ 0