• slider1
  • slider2
  • slider3
  • slider4
  • slider5
  • slider6
  • slider7
  • slider8
 

10 година информатичког друштва

постављено: март 11, 2017

logo_infoWAREИнформатичко друштво infoWARE је у току прошле недеље обележило 10 година постојања и рада у оквиру Књажевачке гимназије. Група младих ентузијаста је у току те 2006/07 године дошла на идеју да се оснује и друштво за информатику по угледу на Андромеду, па су тог 7. марта 2007. године званично почело са радом. За ових десет година година је одржано 9 пролећних школа информатике са различитим темама и не само за наше ђаке веће и за љубитеље нових ИТ технологија. Друштво сада броји преко 350 чланова. У оквиру обележавања ових 10 година рада предавање ће одржати и професор информатике групе предмета Милан Гоцић, који држи предавања и на Европским универзитетима и који жели да одржи предавање и у Књажевцу у оквиру сарадње друштва са Регионалним центром за стручно усавршавање у Књажевцу.

У почетку је друштво било и најактивније с обзиром да су чланови посећивали скупове које је организовао Microsoft у Београду и осталим градовима у Србији, као и Електронски факултет у Нишу, затим Факултет за менаџмент у Зајечару, где је тада било представљен нови оперативни систем Windows Vista и Office 2007. Захваљујући том нашем удружењу имали смо прилике да добијемо бесплатно верзије поменутих програма које смо у том периоду и користили у настави.

Теме проћених школа информатике од 2008. године биле су јако шаролике јер је било речи о трендовима технологија у свету, затим стандардима рачунарства и информатике у свету, па и о базама података, обради слика, почецима рада у Моодле систему за електронско учење које се тада појављивало у Србији, креирању статичких и динамичких Интернет страница и многих других појмова. Сваке године је организовано минимум 6 предавања, а захваљујући друштву и његовим члановима који нису били само професори Књажевачке гимназије, ђацима који су се такмичили на многим такмичењима омогућена је и припремна настава и праћање рада самих ученика.

Један од најбољих показатеља нашег постојања и рада је и то да смо у марту 2010. године једини из источне Србије поред Техничког факултета у Бору добили организацију Светске акције о повећању информатичких компетенција путем ЕЦДЛ стандарда, па је тако 12 наших чланова који су се припремали у оквиру пролећне школе информатике, прошло барем 4 од укупно 7 модула у оквиру програма.

Друштво је успоставило сарадњу са многим факултетима у Србији, превасходно из Ниша и околних места, али и са организацијама какви су Microsoft, ORACLE, JISA, ECDL, CISCO и многи други из информатичког света.

За првог Председника друштва постављен је тада Милош Ранђеловић, сада јако успешан информатичар који живи на Новом Зеланду и који ради за јако велику фирму у светским оквирима. Друштвом сада руководи професор рачунарства и информатике Миљан Г. Јеремић.

Захваљујући постојању друштва успели смо да подигнемо свест многих ученика који данас студирају информатику и који су увидели значај ИТ технологија у животу, тако да имамо за ових 10 година постојања преко 50 младих људи који су кренули у истраживање информатичких дисциплина.

 

 

 

Постави коментар